8. augusta 2014

TURNIKETY

„Nie je brána ako brána!“ 

Zariadenie, ktoré vám dnes predstavím pozná hádam každý, ktorý bol raz v nejakej továrni či fabrike, v metre, na stanici, na letisku...v dnešnej dobe sú už hádam všade.


Základným rozdielom je fakt, že turniketom v určitej chvíli prejde len 1 človek. Či už zariadenie reaguje na čip, čiarový kód z karty, lístok, atď. vždy po splnení určitých podmienok otáčavým pohybom pustí len jednu osobu.

Zaujímavosťou je, že turnikety neslúžili odjakživa pre usmerňovanie ľudí. Pôvodne boli vytvorené na iný účel, a to na selekciu pohybu osôb a zvierat. Napr. na farmách či v iných chovoch slúžili tak, že cez ne mohol prejsť len človek, po splnení určitých podmienok, no zviera sa z ohrady nedostalo. Zamedzilo sa tak častým únikom dobytka z ohrád, ktoré boli chránené len klasickou bránkou. Táto na jednej strane nemala takú pevnosť a na strane druhej často podliehala ľudskému faktoru zábudlivosti. Neraz sa tak stalo, že ohrada ostala otvorená a zvieratá jednoducho ušli.


Áno, najčastejšie sú turnikety podmienené platbou alebo nejakým dokladom, no zamyslime sa spolu. Každodenná rutina v podobe nákupov nás tiež zoznámila s týmto zariadením. V mnohých predajniach udávajú smer, ktorým máme ísť. Teda, že tu je len vchod a tam je len východ. Tieto typy turniketov nie sú podmienené dokladovaním sa o splnení určitých podmienok. Len nás navádzajú na správny smer.

A kto toto celé spískal? Bol to Clarence Saunders, ktorý si turnikety nainštaloval do svojej samoobsluhy s názvom Piggly Wiggly.

                             


Firma Betafence® má v ponuke automatické, poloautomatické i mechanické turnikety. Ich systém je možné vybaviť čítačkou kariet, klávesnicou, videotelefónom alebo povinnou registráciou.



Momentálne sa turnikety nenachádzajú na našom e-shope: http://www.plotmarket.sk?a_box=64qvynsn , ale v prípade záujmu o tento tovar sa môžete informovať o jeho dostupnosti na bezplatnej infolinke: 0800 555 999 alebo na e-maili plotmarket@plotmarket.sk.

VIAC O TURNIKETOCH, KTORÉ MÁME V PONUKE nájdete TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára