23. mája 2014

Čo je vlastne betón? – 1. časť – základná definícia + história

Nie nadarmo sa hovorí: „Tvrdý ako betón!“ poprípade: „Tak toto musí vyjsť, na betón!“

Už naši predkovia poznali silu betónu. Dôkazom toho sú aj tieto nemiznúce výroky, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu. Ale čo to vlastne ten betón je? A ako táto hmota funguje?

Je mi jasné, že väčšina mužov odpoveď na túto otázku nepotrebuje. No poďme sa pozrieť na vec hlbšie a možno sa dozviete aj niečo nové.

Dnešný názov tohto produktu vznikol vo Francúzsku, pričom pôvodné slovo malo tvar béton a znamenalo v preklade hrubú maltu. Pojem ako ho poznáme dnes zaviedol  v roku 1753 fr. inžinier Belidor. Ak sa pozrieme do slovníku nájdeme tu jednoduchú definíciu:

Betón je stavebná hmota vzniknutá zmiešaním štrku, cementu a vody. Táto definícia je naozaj jednoduchá a ani zďaleka neobsahuje dostatočný výklad tohto pojmu. No, ale čo už, musíme si vystačiť sami, tak som teda pre vás pripravila niekoľko základných informácií, s ktorými môžete zahviezdiť aj s chlapmi na pive. ;-)

Už starí Peržania, Kartáginci a samozrejme aj Rimania poznali tento stavebný materiál. Vo veľkej miere ho využívali na stavbu svojich opevnení, akvaduktov, ciest, atď. Aj vďaka tomu, že využívali práve betón si dnes môžeme s úsmevom na tvári predstaviť ako asi vyzeral ich život. Časti týchto stavieb sa dodnes zachovali a mapujú tak našu históriu. Nezabudnime, že tieto kmene žili v 1. storočí nášho letopočtu. Pravdou však zostáva, že najväčší boom zažil betón až v 20. storočí.

V úvode sme si už povedali, že prezentovaná definícia nie je dostatočná. Lepšou variantov bude táto: Betón je stavebný materiál skladajúci sa zo spojiva, plniva a vody. Spojením týchto častí vzniká betónová zmes, ktorá môže byť doplnená o špeciálne prísady a prímesi.

Čo je spojivo? Najčastejšie sa pre tento účel využíva cement. Ale ani náhodou nie je jedinou variantov. Túto funkciu môže plniť aj vápno, asfalt, decht, magnezit, živice, sadry, atď.


Plnivom je najčastejšie štrk, no betónovú zmes vytvoríte aj pomocou piesku, drevených pilín, korku, rašeliny, rôznych umelých či organických látok, atď.


Viac informácií TU alebo na bezplatnej infolinke: 0800 555 999.

Autor: DB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára