26. mája 2014

Čo je vlastne betón? – 2. časť - výhody

V minulom článku sme sa pozreli na základnú definíciu a históriu betónu. Dnes si môžete prečítať niečo o jeho vlastnostiach.

Dnes sa najviac využíva cementový betón, ktorý má síce vysokú odolnosť v tlaku, no ťah a šmyk mu nejde. Práve pre to sa do neho pridávajú oceľové prúty, drôty a siete. Vytvorí sa tak železobetón, ktorý už nič neprekoná. ;-)

Betón je umelo vytvorená zmes, ktorá svojou pevnosťou jednoznačne konkuruje prírodným kameňom. Tak, čo myslíte, súvisí s tým trvanlivosť?

Kyseliny a zásady s betónom jednoducho nezamávajú. Toto je jedna z veľkých výhod oproti plastom či iným napr. organickým materiálom.

Takýto betón musí byť dokonale hutný alebo sa v ňom musia nachádzať vzduchové bublinky s priemerom minimálne 0,25 mm.

Poznáte to, kúpite si relaxačný vankúš a po pol roku používania, a to som to ešte prehnala, sa vám jeho výplň záhadne vytratí. Tak presne toto sa vám s betónom jednoducho nestane. Ak už raz niekde je a je ho tam raz toľko, tak ak ho nezdemolujete, menej ho tam nebude. POZOR! Nehovorím o nevytvrdnutom betóne, ktorý je na stratu objemu silne náchylný.

VYSOKÁTRVANLIVOSŤ V RÔZNOM PROSTREDÍ (odolnosť voči klimatickým podmienkam)
Betónové konštrukcie bez problémov zvládnu nie len suché stanovištia, ale môžete ich namontovať aj do vody. Napriek tejto záťaži si aj naďalej zachovajú vysokú pevnosť a svoje vlastnosti.

V prípade, že betón ešte nevytvrdol, je  možné ho jednoducho naliať to plastovej alebo inej nádoby s požadovaným tvarom, nechať ho vytvrdnúť a jednoducho si takto vyrobiť tvar, ktorý potrebujete.

Betón je nehorľavý materiál, čo pozitívne vplýva na ochranu a bezpečnosť vášho majetku.

Betónovú konštrukciu je možné vyhotoviť priamo na mieste. V prípade, že o takúto formu nemáte záujem, napr. pre dlhé tvrdnutie či neporiadok naokolo, v dnešnej dobe vznikajú betónové konštrukcie aj vo výrobných halách a pomocou techniky sa jednoducho upravujú priamo na mieste.



Viac informácií TU alebo na bezplatnej infolinke: 0800 555 999.

Autor: DB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára