21. apríla 2014

Gabióny – multifunkčné zariadenie modernej doby!

Ak si chce človek predstaviť gabión, predstaví si akúsi malú železnú „ohradu“, do ktorej sa vsypáva najčastejšie kameň. Táto kvádrová konštrukcia je tvorená zváranými alebo pletenými drôtenými sieťami, ktoré sú vypĺňané kameňmi, štrkom, drevom alebo iným recyklovateľným, teda i prírodným materiálom.
Gabióny majú hneď niekoľko veľmi praktických využití. V prvom rade sa začali používať na upevnenie pôdy v oblastiach s vysokým rizikom zosuvu. Zistilo sa, že gabióny vyplnené napr. kameňmi, majú vysokú odolnosť voči tlaku a ťahu, ktoré vyvoláva zosúvajúca sa pôda. Sú veľmi trváce a nedeformujú sa alebo nepraskajú, tak ako betón. Okrem iného je to tiež tým, že materiál, ktorým je gabión vyplnený má vo vnútri priestor na prispôsobenie sa podmienkam. Napr. kamene nie sú navzájom pospájané betónom, ale je medzi nimi priestor. Tento sa postupne zapĺňa naviatou pôdou, a tak je toto oplotenie priamo upevnené samotným prostredím.
Ďalej sa využívajú na odhlučnenie priestoru. Je to najmä pri diaľniciach alebo iný vysoko frekventovaných dopravných úsekoch. Ale taktiež v priemyselných priestoroch, na letiskách a pod. No povedzme si úprimne, prečo nevyužiť túto možnosť aj v obyčajnom domácom prostredí? Gabióny sú skvelým riešením, napr. pre domy postavené pri ceste.
Okrem pevnosti a zvukovej zábrany sú tiež dobrým pomocníkom pri ochranesúkromia. Vďaka malej priehľadnosti Vás zaručene ochránia pred neželanými pohľadmi. S istotou teda vieme povedať, že gabióny možno využiť aj ako efektívne oplotenie rodinného domu či iného pozemku, alebo len na oddelenie záhrady od relaxačného priestoru.
V neposlednom rade sú gabióny veľmi estetické prvky. Čo tým chceme povedať? Prečo sa nepohrať trochu s kreativitou a nevyužiť ich napr. pri budovaní novej skalky? Mnohí záhradný architekti už na ich čaro prišli a ozaj vytvorili krásne diela. Nejde len o kvetnaté „ostrovčeky“, no možno ich využiť pri budovaní, napr. táboriska, alebo ako ohradenie jazierka či predzáhradky. Možnosti sú neobmedzené. Čo takto posadiť niektoré kvety priamo do nich, alebo ich len nechať zarásť trávou? J
Medzi ďalšie neodškriepiteľné plusy, okrem protihlukovej funkcie a odolnosti či vkusnosti, patrí ich nezničiteľnosť“. Nejde len o kamene a samotnú výplň, ale firma Betafence využíva na kovovú konštrukciu pozinkovanie alebo poplastovanie, čím výrazne ovplyvňuje jeho životnosť.
Gabióny zároveň nezasahujú do životného prostredia a sú akousi jeho „prirodzenou“ súčasťou, čo ocení nejeden milovník prírody. Taktiež je možné využiť ich v akomkoľvek ročnom období, čiže pri ich montáži nie ste viazaný napr. na letné obdobie, tak ako pri betóne, ktorý musí schnúť. Okrem toho je táto možnosť ekonomicky výhodnejšia, keďže takéto konštrukcie nevyžadujú vybudovanie základov. 

ONLINE KATALÓG TU!

Video TU!


Viac informácií TU a na bezplatnej infolinke: 0800 555 999

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára